Welke verschillende soorten kroonluchters zijn er nu eigenlijk? Op onze website en in onze showroom vindt u ontzettend veel kroonluchters van verschillende materialen, in allerlei kleuren en in een andere stijl. Daarom zetten we de verschillende soorten eens op een rijtje. Hierbij vertellen we wat meer over de historie en achtergrond, maar ook over de materialen en wanneer zo’n kroonluchter geschikt zou zijn.

Antieke kroonluchters

We noemen een kroonluchter antiek wanneer die van oudsher is gemaakt. Eigenlijk is antiek van vóór de elektriciteits periode; rond 1900 kwam de elektriciteit in de grote steden. Dit werd eerst tentoongesteld op de wereldtentoonstelling in Parijs in 1889. Als wij een antieke kroonluchter binnenkrijgen, is hij vaak sterk aan restauratie onderhevig. Die uitdaging gaan we graag aan. Het herstellen van antieke kroonluchters is een leuk traject waarbij geen nieuwe maar authentieke onderdelen worden gebruikt. Dan maken van weer een mooie kroonluchter die 100 jaar mee kan. Zo’n kroonluchter staat ontzettend mooi in een ouderwets, klassiek interieur. Maar ook in een modern interieur kan het erg mooi staan.

In onze winkel hebben we een paar prachtige antieke kroonluchters hangen. Momenteel zijn we vooral druk met het restauratieproces en wat minder met de verkoop. Zo hebben we mooie projecten lopen voor de gebouwen van de vereniging Hendrick de Keijzer (Lambert van Meerten te Delft) en de Westerkerk in Amsterdam.

Franse Empire kroonluchters

De Franse empire kroonluchter is een lamp die tussen 1820 en 1900 veel gebruikt werd, uit de tijd van keizer Napoleon (begin 1800). Kenmerkend is het peervormige model wat ook wel bekend staat als het zakmodel. Er zijn ook variaties met kaarsjes erop, zoals te vinden in het Versailles paleis. De oudste lamp die wij hebben komt uit het jaar 1600 en komt uit Noord-Frankrijk. Door de vele kristallen en gouden/bronzen kleur, past de Franse kroonluchter in allerlei verschillende interieuren.

Mooi voorbeeld is het Paleis op de Dam. Het is de grootste collectie Empire meubelen buiten Frankrijk.

De antieke Franse kronen werden vaak vuurverguld, wat betekent dat er goudpoeder  in een kwikbad werd opgelost (amalgaam genoemd) en dat het brons werd hierin werd gedoopt. Het goedje werd wederom verhit en het kwik verdampte. Zo bleef het goud op de onderdelen zitten kreeg het die prachtige gouden kleur.

In de meer latere  Franse kronen (rond 1900) komt het licht van binnenuit, dus de lichtbronnen zitten binnenin. Vroeger zaten er kandelaren op de arm die de kroon verlichtte.  Wanneer de kaars werd aangestoken, reflecteerde dit op de kristallen. Dit zorgde voor een andere lichtbreking, waardoor de lamp er anders uit zag. Een ander verschil is de manier waarop de kristallen zijn geregen. Hoe dichter het kristal geregen is, des te jonger is de kroon. En hoe wijder de kristallen uit elkaar staan, des te ouder de kroon is. Minder strengen betekent dus dat het om een antieke kroon gaat.

Boheemse kroonluchters

Zoekt u een lamp met kristallen? Dan is een Boheemse kroonluchter helemaal aan u uitbesteed. De term ‘boheems’ stamt af van ‘Bohemian’, de streek waar de lampen vandaan komen. Dit gebied ligt in Zuid-Duitsland en vlakbij Tsjechië. Waar wij Oud-Hollandse kroonluchters hebben met de gouden basis en de Fransen de originele Franse kroonluchters met veel brons, wordt er met Boheemse kroonluchters met veel glas en kristallen gewerkt. Er is niet veel kleur, er wordt het meest met helder kristal gewerkt. Daardoor past een Boheemse kroonluchter in elk interieur en is niet onderhevig aan een bepaalde stijl.

Wij werken veel samen met een bedrijf uit Tsjechië wat vroeger van de staat was maar nu geprivatiseerd is. Door hun jarenlange ervaring en grote collectie zijn wij er altijd van verzekerd dat zij topkwaliteit lampen met kristallen leveren. Dat kunt u dan ook van ons verwachten.

Venetiaanse kroonluchter

Zegt u Murano, dan zegt u Venetiaanse kroonluchter. Deze kroonluchters zijn ontzettend kleurrijk en in veel modellen verkrijgbaar. Venetiaanse kroonluchters werden oorspronkelijk gemaakt in Venetië, op de Murano eilanden. De glasblazers maakten prachtige sculpturen – van statues tot kroonluchters. Er zijn nu nog een paar bedrijven over die deze glazen sculpturen en bladeren maken. Voor Murano geldt: hoe weelderiger, hoe beter.

Door de aparte stijl is een Venetiaanse kroonluchter niet voor iedereen weggelegd. Qua kleur is eigenlijk elke kleur mogelijk. Venetiaanse kroonluchters passen het beste in een heel klassiek interieur of juist in een erg modern huis, waar het als eyecatcher fungeert.

Art deco kroonluchters

De art deco kroonluchter kenmerkt zich door strakke vormen en veel invloeden van het kubisme. Deze kroonluchters stammen af uit de periode 1900 tot 1930. De Empire State building is een goed voorbeeld van een gebouw dat in de art deco style is gebouwd. Art deco kroonluchters zijn vaak wit met chroom en mat zilver. Door het strakke design past een art deco kroonluchter niet in een klassiek interieur, maar verder wel bij een modern interieur.

Oud Hollandse kroonluchters

Een Oud Hollandse kroonluchter is een echt Nederlands product dat buitenlanders hebben overgenomen. Rond 1600-1700 werden dit soort kroonluchters vaak gebruikt in kerken. Soms zit er een ringetje onderaan en soms een bol, dit is onderhevig aan de periodes. Oud Hollandse kroonluchters hebben brons gepolijst als materiaal, wat resulteerde in een messing kleur. Daarom zijn gouden kroonluchters vaak Oud Hollandse kroonluchters, Wij maken het iets moderner en hebben ook zilveren Oud Hollandse kroonluchters in ons assortiment. 

Qua verlichting hebben Oud Hollandse enkel kaarsen. Er zijn geen Oud Hollandse kroonluchters met licht van binnenuit. Een modernere manier is om elektrische Oud Hollandse kroonluchters te produceren. Dan gebruiken we elektrische bronnen met led of halogeen.

Kenmerkend aan Oud Hollandse kroonluchters is de grote bol aan de onderkant van de kroon. Dit heeft twee functies. Enerzijds houdt dit de kroon in evenwicht, omdat niet alle onderdelen even groot of zwaar zijn. Vroeger goten mensen de onderdelen maar doordat niet elke arm van de kroonluchter dezelfde hoeveelheid brons had, zou de kroonluchter scheef zijn. Aan de andere kant zorgt deze bol voor een reflectie van het licht de kerk in. Van origine werden Oud Hollandse kroonluchters vooral gebruikt in protestantse kerken, die gekenmerkt zijn door somberheid en donkerheid. De kaarsen reflecteren de kerk in, waardoor er meer licht was in de kerk.

Deze kroonluchters kunnen 1, 2 of 3 lagen hebben. Hoe groot een Oud Hollandse kroonluchter is hangt af van de grootte van de ruimte. Bij een lage ruimte is een kroon met 1 niveau armen het meest toepasselijk. Is er een hoge ruimte, dan past een grote kroon met 2 of 3 niveaus beter. Dit komt vaak voor in kerken.

Buitenlantaarns

Supplementair voor kroonluchters verkopen wij ook buitenlantaarns. Wij merkten dat klanten vaak bij ons kwamen met de vraag om bijpassende buitenlantaarns. Daarom hebben wij dit ook in ons assortiment. We verkopen ook klassieke buitenverlichting.

Moderne kroonluchters

De kroonluchter industrie en markt is continu in beweging. Daarom merkten wij ook de vraag naar moderne kroonluchters. Dit zijn bijvoorbeeld vide lampen. In een volgende blog behandelen we vide lampen uitgebreid. Onder moderne kroonluchters vallen ook lampen met kappen. Dit zijn leuke lampen die wij veel hebben toegepast in hotels, lobby’s van hotels of particuliere woningen. Deze kroonluchters ogen klassiek maar krijgen een moderne twist door de kappen. De stoffen kappen zijn op maat gemaakt en de frames zijn van nikkel (messing wat vernikkeld is).

Wij hopen dat de verschillende stijlen nu ietsje duidelijker zijn. Natuurlijk spreken beelden meer dan 1.000 woorden en daarom nodigen wij u van harte uit om eens een kopje koffie te komen drinken in onze showroom. Heeft u al een bepaalde stijl in gedachten? Om een idee te krijgen van de kroonluchters die wij in ons assortiment hebben, kunt u een kijkje nemen op de assortimentspagina’s: